Baby

Zwangerschapsverlof in Nederland vs. ouderschapsverlof in Duitsland


Zwangerschapsverlof in Nederland. Het lijkt allemaal goed geregeld. Is het ook wel, het kan altijd slechter. Je stopt vier weken voor de uitgerekende datum met werken en twaalf weken na de bevalling begin je weer. Voor veel vrouwen is dit doodnormaal of gewoon niet anders. Maar vergeleken met de rest van Europa is de duur van het verlof in Nederland bijna lachwekkend.

Voor mij, en vele andere vrouwen buiten Nederland, is het wel anders. Ik woon weliswaar in Nederland, maar ik werk in Duitsland. Dat brengt met zich mee dat ik ook (zorg)verzekerd ben in Duitsland en dus mag mee profiteren van de Duitse regelgeving. In Duitsland krijgt een vrouw 14 weken zwangerschapsverlof. Je stopt verplicht zes weken voor de uitgerekende datum en hebt daarna nog 8 weken over. Ik hoor je denken, ‘noem je dat beter’!? Jawohl, in Duitsland doen ze namelijk ook nog aan ouderschapsverlof, wat ingaat als je zwangerschapsverlof afloopt.


Op ouderschapsverlof bestaan hier in Nederland ook varianten, maar ze lijken in de verste verte niet op de Duitse. Ouderschapsverlof bij onze oosterburen betekent dat je na het zwangerschapsverlof nog eens 3 jaar verlof op mag nemen, waarvan 1 jaar (deels) volledig betaald. Je baas is in deze tijd verplicht om jou baan voor je vrij te houden.


Toen ik zwanger was had ik in m’n hoofd dat een paar maanden langer thuis wel lekker zou zijn , een half jaartje bijvoorbeeld, om dan na de zomer weer aan het werk te gaan. Toen ik echter net bevallen was en alle papieren op moest sturen voor de aanvraag van het verlof, heb ik heel snel met m’n baas overlegd dat ik toch iets langer wilde opnemen. Wat is er nou mooier dan dat je zelf voor je kindje kan zorgen, als je de kans hebt!?


Gelukkig had mijn baas een goede vervanger voor mij gevonden en was hij erg begripvol. Uiteindelijk ben ik twee maanden voor het einde van mijn verlof weer begonnen met werken, er was een tekort ontstaan op mijn werk. Maar ik moet zeggen dat ik hier ook wel aan toe was. Alle dagen thuis zitten is heerlijk maar soms ook wel even wennen. Ik werk nu 2,5 dag waarvan Julia 2 dagen naar de opvang gaat en een halve dag bij één van haar oma’s is. En ik vind het heerlijk om weer aan het werk te zijn, me onder collega’s en patiënten te bevinden en m’n beroep uit te oefenen.


Hoe doen andere mama’s dit? Ben jij een echte thuisblijfmoeder of moest je hier in het begin ook aan wennen? Of ben je graag aan het werk, deeltijd of misschien wel voltijd? Ik zou het leuk vinden jullie reacties hierop te lezen!

 
Liefs Ymke.

Ymke Hoekstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge