Baby

World Prematurity Day 2016

Welkom in de wereld van vroeggeboorte: World Prematurity Day 2016.

Nog even en dan is het World Prematurity Day (WPD) 2016. Op donderdag 17 november willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) ouders met een prematuurtje een hart onder de riem steken en de aandacht trekken voor het fenomeen vroeggeboorte. Eén op de tien baby’s wordt namelijk te vroeg geboren, wereldwijd. Dit betekent zo’n 15.000 baby’s per jaar in Nederland. Van de helft van deze vroeggeboortes is de oorzaak onbekend.


 

Deze baby’s liggen vaak weken in het ziekenhuis en zijn zeer kwetsbaar voor allerlei ziektes en aandoeningen zoals hersenbloedingen of hartproblemen. Voor de ouders is dit vaak een hele emotionele tijd waarin angst, onbegrip en onwetendheid door elkaar lopen. Angst of hun kindje ooit thuis komt en onbegrip van veel mensen om hen heen. Werkgevers die je graag weer aan het werk zien en familie die graag op kraamvisite wil komen. Maar met je gedachten ben je niet bij je werk maar in het ziekenhuis en bezoek mag alleen mondjesmaat volgens speciale ziekenhuisregels langs komen. Want stel iemand steekt dat piepkleine wezentje in de couveuse aan met een ogenschijnlijk onschuldige verkoudheid. Levensgevaarlijk…

Ons meisje was twee weken te vroeg. Officieel wordt dit niet eens gezien als te vroeg. Alle baby’tjes die tussen 37 en 42 weken zwangerschap geboren worden zijn ‘op tijd’. Maar 5% van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum, dit is dus eigenlijk meer een richtlijn dan exacte wetenschap. Maar beval je na een duur van minder dan 37 weken zwangerschap, dan is dat te vroeg. Bij ons was de kans op een vroeggeboorte iets verhoogt, door mijn aangeboren hartafwijking. Maar dan spraken we ook echt van weken en weken te vroeg, niet ‘maar’ twee. Alleen de voorstelling al, dat je kindje zo teer en kwetsbaar op de wereld komt, vond ik heel angstaanjagend. Ik heb tijdens mijn zwangerschap wat dit onderwerp betreft zoveel mogelijk aan struisvogel politiek gedaan. Want van te voren weet je toch niet hoe iets loopt en we gaan ermee om op het moment dat het nodig is. Daarnaast geloof ik ook dat het wel degelijk uitmaakt of je probeert zoveel mogelijk positief te blijven en te denken dan dat je veel stress te verwerken hebt.

9 augustus is de aftelling begonnen tot Wereld Prematurendag 2016, toen was het nog 100 dagen. Via onderstaande link het filmpje waarmee ze dit doen. Ik vond hem best aangrijpend. Het is inderdaad een verborgen wereld die vaak niet begrepen wordt. Zullen we, ook als het geen Wereld Prematurendag is, met z’n allen proberen begrip te hebben en steun te geven aan de papa’s en mama’s met hun grote kleine wonder in de couveuse? Want die kleintjes hebben een hele sterke papa en mama naast zich nodig om groot te worden.

Liefs Ymke.
 

Ymke Hoekstra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge