Baby

Waarom slaaptraining een aanrader is voor elke ouder (in spé)

 

Velen of misschien een enkeling zullen bij de titel denken ‘slaaptraining bij een baby? Wat!?’. Ik zeg alvast, het is werkelijk een life saver en nee het is niet zo erg als het klinkt.

De hashtag #teamnosleep is al 1,7 miljoen keer gebruikt op instagram. Dat is uiteraard hilarisch als je een nacht aan het doorhalen bent met je vrienden, maar is het je kleine mini-me die je wakker houdt ‘till the crack of dawn’, wordt het een stuk minder grappig.

Meestal is er in de eerste drie maanden van het leven van een baby niks te zeggen over ritme, laat staan een slaapritme. Meestal komen er in die eerste drie maanden ook nog regelmatig – maar niet op vaste tijden – krampjes voor. Er wordt gezegd dat je een baby in die eerste paar maanden niet kunt verwennen door hem te veel vast te houden. Hier ben ik het volledig mee eens. Als je mini in die eerste paar maanden af en toe hartverscheurend huilt, wil je niet anders dan hem lekker bij je houden en troosten.

Maar als dan na – laten we zeggen 4 maanden – de krampjes voorbij zijn en zowel ouders als mini aan elkaar gewend zijn, is het een perfect moment om te beginnen met slaaptraining. Ik kan uit ervaring zeggen dat je na een tijdje heel blij bent als je kindje op steeds vastere tijden gaat slapen, in zijn of haar eigen kamertje, zodat je als ouders ook weer even tijd voor elkaar hebt. Op een gegeven moment merk je dat de krampjes minder worden en dat ze steeds vroeger in slaap vallen. Wij zijn haar toen aan haar bedje gaan laten wennen en daarmee aan het zelf in slaap vallen.

In het begin protesteerde ze hier natuurlijk wel tegen, maar gaandeweg werd het protest steeds iets korter en na een tijdje viel ze zonder huilen in slaap. We lieten haar uiteraard nooit lang huilen, dan was ze er gewoon nog niet aan toe. Je merkt echt dat ze er snel aan wennen en het levert zowel voor je kindje als voor jezelf als ouder(s) zoveel voordeel op. Soms is het even doorbijten en je gevoel even uitschakelen, het liefste hoor je ze nooit huilen en wieg je ze desnoods zelf in slaap, maar dat hebben ze heel snel in de gaten en dan sta je twee jaar later nog steeds met inmiddels een peuter die niet zonder hulp in slaap valt. En dat wil je echt niet, jij niet, je rug niet en je kindje uiteindelijk ook niet.

Wat volgens ons wel enorm heeft geholpen, is dat Julia van begin af aan een vaste knuffel bij zich had. Hoewel onder het jaar geen knuffels in het bedje worden geadviseerd hebben wij dat wel gedaan. Een knuffel vervangt op zo’n moment de vader of moeder en daar vinden ze troost bij als ze nog even wakker liggen in bed. En als je mini lekker in slaap valt, heb je als ouders nog even tijd om bij te komen. Om te sporten of op de bank te hangen met Netflix. Je stresslevel zakt tot fenomenale dieptes als je even lekker kunt bijkomen. Echt, ritme en regelmaat, iedereen heeft er baat bij, it’s a life saver 😉

 

 

Liefs Ymke

Ymke Hoekstra

 

 

 

 

2 thoughts on “Waarom slaaptraining een aanrader is voor elke ouder (in spé)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge