Personal

Van Jan des Bouvrie naar Jan Steen

img_5891
Het gebeurt meestal zo aan het einde van de dag. Het begin kan nog zo goed zijn. In werkelijkheid, of qua voornemens. Het hele huis wordt opgeruimd en op goede dagen is ook alles schoon. Heerlijk.

Maar aan het einde van de middag is daarvan nooit meer iets te zien. We mogen dan wel een bordje ophangen bij de voordeur. Betreden op eigen risico. Niet vanwege de waakhond, die we overigens niet hebben, maar meer omdat het eigen risico is dat je je nek nog wel eens kunt breken. In de huiskamer is de kans groot dat je struikelt over het meest uiteenlopende speelgoed. Die mooie blokkentoren is – heel knap – omgegooid en ligt overal. Knuffels liggen onder de tafel. Een bal ligt midden in de kamer. Kortom, alles wat ooit op het speelkleed begon, ligt nu doelloos verdeeld door de woonkamer. Gelukkig speelt ze nog niet met Lego, je zou er maar bovenop gaan staan…

In de keuken is het oppassen geblazen, een doortocht naar de kelder of achterdeur kan ervoor zorgen dat je ineens bijna met je neus de tegelvloer aantikt, na een liefdevolle tackel van de kat. Die wacht namelijk elke dag vanaf halverwege de middag op haar avondeten. En voor het geval je het zou vergeten, wentelt ze zich altijd flemend om je benen zodra je de keuken betreedt.

Ik was vroeger gek op Jan, Jans en de kinderen strips. Heimelijk wilde ik altijd net zo’n gezinnetje als bij Jan en Jans. Een heerlijk zootje van kinderen en dieren, in het groen. Alleen dan wel netjes en opgeruimd. Een beetje burgerlijk maar zo heerlijk gezellig.

En nu is het dan later. Ik ben ondertussen een man en dochter rijker. Samen namen we een rooie kater, die na een tijdje een jeweetwel kater werd, onze ‘rooie theemuts’. Na een jaar kwam er een klein vrouwelijk katje bij. Ze is een beetje schuw maar heeft een beter waak vermogen dan menig dobermann. Ons ‘loedertje’.

Gut, als je zo de balans op maakt, komt het akelig dicht in de buurt he? Zo’n Jan modaal gezinnetje. Zoveel burgerlijkheid kan ik maar beter voor mezelf houden…

Liefs Ymke

Ymke Hoekstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge