Baby, Personal

The struggle is real

 

‘Hoeveel ben jij nu eigenlijk aangekomen?’

Komt die vraag je als zwangere of new mom bekend voor? Ik hoop het wel, anders voel ik me heel ‘speciaal’. Want wat is die vraag mij de afgelopen maanden vaak gesteld! Door menig bekend maar ook zeker door onbekende personen. Op het werk, in de supermarkt of in de sportschool. Op de één of andere manier vindt iedereen het bijzonder geoorloofd om deze vraag aan een zwangere dame te stellen.

Omdat we het er nu toch over hebben, wil ik best wel toegeven dat de cijfertjes op mijn weegschaal geheel hun eigen gang gingen. Zo erg zelfs dat ik na de 15 kilo maar gestopt ben met het serieus bijhouden van alle kilo’s die eraan ‘vlogen’! En helaas, ik kan het niet allemaal wijten aan het formaat van mijn kleine man. Die kwam met een nette 3 kilo ter wereld…

Ik besloot tijdens mijn zwangerschap de kilo’s wat voor lief te nemen. Ik sportte er nog wel geregeld (lees: zo’n 2 à 3 keer per week) bij, maar ik genoot ook van een extra broodje kroket of stuk(je) chocolade. ‘We zien later wel hoe we de kilo’s eraf krijgen’.

Ondertussen is het nu ‘later’ en zijn we hard bezig de kilo’s er weer af te krijgen. Ik had me mentaal goed voorbereid op de dagen postpartum. Althans, dat dacht ik. Natuurlijk wist ik dat mijn lijf niet vanzelf in zijn oude vorm terug zou schieten! Er zou vast een hoop moeten gebeuren voordat ik weer in mijn oude spijkerbroeken zou passen. Maar zóveel werk! Waar is mijn conditie? Waarom vlogen bij mij de kilo’s er door de borstvoeding niet zo maar af..? Pff…

Wat ook niet mee hielp waren alle social media-iconen. Want het internet is dan misschien bezaaid met dames die na 40 weken alleen wat schamele kilo´s rond de buik zijn aangekomen, daar was ik er géén van! Het werd mij al snel duidelijk, dit gaat niet vanzelf. Hier moet ik hard voor werken.

Ik moet toegeven, voordat ik zwanger werd was ik in mijn eigen persoonlijke topvorm. Ik sportte zo’n 5 à 6 keer per week, lette goed op mijn eten en paste in de kleinere kledingmaatjes. Wat een wereld van verschil met mijn lijf na de komst van zoonlief!

Maar vastbesloten om er  alles aan te doen, liep ik met 5 weken al weer in hardloopkleren de deur uit. Ik zou wel even een stukje gaan ‘rennen’. Wat een deceptie! Want terwijl ik met mijn ene hand probeerde mijn zwangerschapssportbroek omhoog te houden, moest ik met mijn andere hand mijn loodzware borsten op de plaats houden. Om vervolgens na een vermoeiende anderhalve kilometer huilend de voordeur binnen te stappen. Want: ‘dit wordt nooit meer beter!’ En nog mooier: ‘iedereen keek naar mij!’

Nou.. gelukkig wordt alles wel beter, maar wat kost het een hoop tijd! De eerste maanden ging ik dan ook met extra wijd t-shirt naar de sportschool en riep ik het liefst tegen iedereen: ‘Ik ben net bevallen hoor!!’ Want voor mijn gevoel waren alle ogen op mij gericht. Keek iedereen toe hoe ik daar een burpee probeerde uit te voeren en waarom ik niet harder ging op die loopband! Wat een onzekerheid!

Ondertussen lukken de burpees weer aardig, gaan de gewichten omhoog en ren ik een aardig rondje. Ik probeer me niks aan te trekken van mijn eigen gedachtes (nee, die auto’s stoppen niet om jouw trillende billen te bekijken!), let op mijn eten (in samenwerking met een hele fijne diëtiste), werk aan het opbouwen van mijn oude conditie en kan ondertussen al weer mijn pre-pregnancy spijkerbroeken aan (hooray!!)

Kortom… als jij je best doet, verlaten die kilo’s ook jouw heupen, billen, benen en handen weer. Als ik het kan met mijn 15+ kilo’s, dan kan jij het ook! Maar .. the struggle is real, nu doorzetten!

p.s. dikke lof aan die lieve dame achter de balie van mijn sportschool. Omdat jij mij vanmorgen een complimentje gaf, zo maar. Dit soort mensen maken de struggle een beetje minder ´real´ op zware sportochtenden als deze!

Liefs Stefanie

Stefanie Wevers

1 thought on “The struggle is real

  1. Paar uur geleden werd mij nog even door m’n oom medegedeeld ‘Je bent wel dik geworden’.

    En jij bent lelijk denk ik dan! Mensen denken inderdaad alles te kunnen zeggen als je zwanger bent.

    En ik moet straks over een paar weken ook vol aan de bak. Ben na de 12 kilo ook gestopt met het staan op de weegschaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge